Projekt Vrtec

Spoznajte projekt Vrtec

Projekt Vrtec je odgovor na več izzivov, s katerimi se sooča Občina Selnica ob Dravi. Aktivnosti, ki potekajo v sklopu projekta, na trajnosten način rešujejo problematiko neprimernih in zastarelih prostorov obstoječega otroškega vrtca ter pomanjkanja notranjih in zunanjih površin za kakovostno in aktivno preživljanje časa.

Gradimo z naravnimi materiali

Zato smo v letu 2022 pričeli z gradnjo enega najmodernejših in najbolj trajnostnih vrtcev v Sloveniji in tem delu Evrope. V sodelovanju z izvajalci – LUMAR in GIC nastaja okolju in človeku prijazno okolje za 200 predšolskih otrok.

Zmanjšujemo ogljični odtis

Vrtec pomeni znatno znižanje emisij ogljikovega dioksida, ki je glavni povzročitelj podnebnih sprememb. Poleg najkakovostnejših in nadstandardnih ekoloških uporabljenih materialov, bo za zmanjševanje ogljičnega odtisa skrbela skoraj ničenergijska stavba, ki uporablja obnovljive vire energije.

Ustvarjamo okolje za zdravo življenje

Rezultati številnih študij kažejo, da je zgodnje strokovno vodeno gibanje ključno za zdrav telesni kot tudi psihični razvoj otrok in mladine. Zunanje površine vrtca bodo oblikovane tako, da bodo omogočale izvajanje posebnih gibalnih veščin, kot so plezanje, kotaljenje, smučanje in več.

Tehnična in ekološka dovršenost Vrtca

Les je okolju prijazen material, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo konstrukcije in je odlična izbira za trajnostno gradnjo. S sodobno obdelavo postane bolj toplotnoizolativen in veliko bolj prijazen za bivanje.

Tehnologija iQwood

Zgradbe, grajene z inovativno tehniko iQwood, zagotavljajo ugodno in zdravo bivalno okolje s čim manjšim oz. celo s pozitivnim ogljičnim odtisom v celotnem življenjskem ciklu hiše. Les omogoča trajnostno gradnjo povsem brez lepil, kemikalij in kovin, saj so stene in stropi iz križno zloženih lesenih plošč, trdno spojenih z masivnimi lesenimi mozniki.

Gradimo z mislijo na zdravje

Naravna higroskopičnost in odlične toplotnoizolativne lastnosti omogočajo naravno uravnavanje vlage in temperature v bivalnih prostorih, kar opredeljuje vrhunske življenjske pogoje in dobro počutje v lesenih stavbah.

Požarna varnost na prvem mestu

Masivna lesena konstrukcija iQwood je požarno veliko varnejša od zidane, betonske ali lesene skeletne konstrukcije. Stene namreč v primeru požara ne gorijo, ampak zelo počasi karbonizirajo, kar upočasni gorenje lesa v globino. S tem se ustvari naravna samozaščitna plast pred ognjem in ves čas ohranja statična trdnost.

Odlična potresna varnost

Medsebojno povezan sistem sten, stropov in strehe tvori trdno jedro, ki enakomerno obremenjuje celotno temeljno ploščo in bolje prenaša večje seizmične obremenitve. Konstrukcijsko gledano je to sicer izredno tog lesen element, ki pa ima zaradi svoje prožnosti ugodne statične karakteristike, zato je zgradba iQwood potresno veliko varnejša od zgradb, ki so zgrajene iz togih klasičnih gradbenih materialov.

Prvi takšen vrtec v Sloveniji

Vrtec v Selnici ob Dravi bo prvi leseni javni objekt, narejen iz slovenskega lesa, v Sloveniji, zgrajen s sodobno tehniko iQwood. Popolnoma naravna konstrukcija bo narejena iz nežno sušenega alpskega lesa, pridobljenega na trajnosten način.

Napredovanje projekta Vrtec

Spremljajte, kako napreduje projekt Vrtec in si poglejte, kaj vse smo do zdaj že naredili.

Prenesite si knjižico Mali pohodnik

Za najmlajše smo pripravili zloženko za aktivne dogodivščine v naravi. Spodbujamo aktivnosti v naravi zato staršem pomagamo z navihanimi idejami, kako malim nadobudnežem približati doživljanje narave z različnimi izzivi in igrivimi nalogami. V igrah pa ne uživajo samo otroci. Igre prebudijo otroško radoživost in igrivost tudi v marsikaterem odraslem, saj si dan zapomnimo kot po enem od najlepše preživetih v naravi.

Podprite projekt tudi vi!

Podarite dih tudi vi!

Postanite sponzor ali donator in soustvarjajte z nami bolj trajnostno prihodnost za vse.